arrow_drop_up arrow_drop_down

Beste fysiotherapeut/oefentherapeut, 


Wij zijn Cocky Hoogeveen en Yvonne Bontekoning, fysiotherapeut/podoposturaal therapeut en voetkundige en bewegingsanalist. Wij ontwikkelen sinds 2017 online trainingsprogramma's voor voetklachten. Bijvoorbeeld gericht op de hallux valgus, de hallux limitus en de voorvoet klachten. 

We hebben “Voetentraining steunpunten” in het land, waar klanten terecht kunnen voor begeleiding bij de online trainingen. Voor de fysiotherapeuten en oefentherapeuten op deze steunpunten is een opleiding, geacrrediteerd door de KNGF, ontwikkkeld. 


Hieronder lees je alles over de inhoud van deze opleiding, zoals:


 • Inhoud van de modules 
 • Opbouw van de training
 • Leermiddelen en studiebelasting
 • Kosten


Informatie over de toelatingseisen en voorwaarden staan op de pagina opleidingseisen. 


Met vriendelijke groet, Cocky en Yvonne

PS Je kan ons altijd mailen met vragen op info@wijvoetentrainers.nl

Opleiding Voetentrainer5


Wij werken graag samen met collega’s die analytisch in de keten kunnen denken en de voet als essentieel onderdeel van houding en beweging zien. Die zich willen specialiseren als voetentrainer, waarbij de voet mee genomen wordt in een totaal behandelplan.

Enerzijds kun je voetklachten oplossen waarbij je de rest van de houding meeneemt. Anderzijds kun je andere klachten aanpakken waarbij je ook voetentraining mee neemt in je behandelplan. 

Je vindt een functionele benadering logisch. Je behandelt niet de pijnlocatie, maar je zoekt de oorzaak, welke dus ook in de voet kan zitten.

We werken graag samen met therapeuten die door ons een eind op weg geholpen worden om voetentrainer worden en die zich daarna willen inzetten om samen met ons het vakgebied voetentraining verder te ontwikkelen. 

Over de opleiding

Hallux valgus, metatarsalgia, knik-platvoeten, overpronatie of fasciitis plantaris; het zijn veel voorkomende voetklachten. Interventies bij voetklachten zijn veelal gericht op externe ondersteuning middels schoenen en steunzolen. Voetentrainers


Maar zijn we dan niet bezig met symptoombestrijding? Waarom behandelen we voeten niet zoals knie-, heup- of schouderklachten? Of beter nog, waarom nemen we de voeten niet altijd mee in de behandeling, aangezien stands- en bewegingsafwijkingen in de voeten doorwerken naar hoger in de keten?


Wij zien voeten, voetklachten en voet gerelateerde ketenklachten als het domein van de fysio- en oefentherapeut. Echter, in de reguliere opleiding en bijscholing zijn voeten onderbelicht. Daar willen we met deze opleiding verandering in brengen. 

We leiden je op tot voetentrainer die zowel bij voetklachten als andere klachten, voeten kan trainen en daarbij ook kennis heeft van verschillenden type schoenen en steunzolen, zodat je per cliënt een wel overwogen behandelplan kan opstellen en multidisciplinair kunt werken met podologen, podotherapeuten en podoposturale therapeuten.

Onze visie en werkwijze wijkt sterk af van podologen en podotherapeuten. Ons uitgangspunt is een actieve aanpak waarbij de cliënt zelf verantwoordelijkheid neemt voor zijn/haar herstel. Mobiliseren en (functioneel) oefenen staan centraal. 


De opleiding tot voetentrainer is een online training met enkele praktijk dagen.

Je kennis als voetentraining kun je na de opleiding op 2 manieren inzetten:


 • Je behandelt veel voorkomende voetklachten met behulp van evidence based oefenprotocollen. In deze oefenprotocollen staan oefeningen voor de voet, maar ook voor de keten.
 • Je behandelt andere klachten dan voetklachten waarbij je hebt vastgesteld dat de voetstandsafwijkingen een rol spelen. Hierbij gebruik je ook evidence based oefenprotocollen.

Inhoud opleiding

De totale opleiding bestaat uit 2 delen. In beide delen zijn 2 praktijkdagen opgenomen. Dus in totaal 4 praktijkdagen.


In het eerste deel (met 2 praktijkdagen) behandelen we onder andere:

 • Wetenschappelijke context van voeten en voetentraining
 • Onze visie op en methodiek van voetentraining en het daaraan gekoppeld gerichte functieonderzoek (voor zover dat anders is dan in de fysiotherapie)
 • Kennis van schoenen en steunzolen en proprioceptieve zolen 
 • Kennis van 7 meest voorkomende voet pathologieën (Met deze kennis ben je in staat om een intake te doen en je behandelgrootheden en –doelen vast te stellen. Oftewel om je voetgerichte fysiotherapeutische werkdiagnose te formuleren).

Na het bestuderen van de theorie, het doen van allerlei praktische opdrachten en 2 praktijkdagen ben je onder andere tot het volgende in staat:


Voetentrainer opleiding  Bij iemand met een voetklacht en iemand met een andere klacht waarbij de voet een rol speelt, een gedegen intake te doen.

  Behandelgrootheden (waarbij de voet duidelijk in beeld is) te bepalen en een behandeldoel op te stellen.

  Om in het behandeldoel middels klinische redenen (met argumenten uit je onderzoek onderbouwd) uiteen te zetten welke problemen (mobiliteitsbeperking, afgezwakte spieren, standsafwijkingen, e.d.) in de voet en keten aangepakt moeten worden en met welke prioriteiten.


In het tweede deel (met 2 praktijkdagen) van de opleiding tot voetentrainer gaan we in op het werken met 7 oefenprotocollen bij:

 • Hallux valgus
 • Hallux limitus/rigidus
 • Fasciitis plantaris
 • Centrale metatarsalgie
 • Morton’s Neuroom
 • Klauw- en hamertenen
 • Quintus varus (Kleermakers knobbel)

Deze oefenprotocollen kunnen in zijn geheel of gedeeltelijk worden ingezet bij voetklachten of bij klachten elders in het lichaam, maar die een relatie hebben met een standsafwijking in de voet (zonder daar dus pijn te hebben) zoals een hallux valgus of hallux rigidus. Na het doorlopen van de lesstof, het maken van praktische opdrachten en 2 praktijkdagen ben in je in staat om je werkdiagnose met behandelgrootheden te vertalen naar een behandelplan waarin voetentraining een belangrijk onderdeel vormt.


Wil je meer weten over de leerdoelen van de opleiding? Download hier de leerdoelen.Opzet, leermiddelen en studiebelasting

Zowel deel 1 als deel 2 van de opleiding tot Voetentrainer wordt afgesloten met een examen.  Wordt het eerste deel niet succesvol afgesloten, dan kan je nog niet beginnen met het tweede deel. 


We bieden de opleiding aan als een online training (e-learning). Daarnaast zijn 4 praktijkdagen opgenomen.

De opleiding is gearcrediteerd door het KNGF. Voorlopig voor 32 punten. (Mogelijk worden dit meer punten).


Online leren in je eigen tijd

Je studeert en oefent vrijwel alles zelfstandig. We hebben hiervoor een besloten platform (community) opgericht op internet, waar je toegang hebt tot alle modules van de opleiding. Ook heb je hier contact met je docenten en je medecursisten.


Studiebelasting eerste deel

Wij realiseren ons dat wij een pittige opleiding hebben ontwikkeld. We vragen echt wat van je, maar je krijgt er ook veel voor terug!

Hou rekening met een studie belasting van in totaal 160 uur. Dit is voor het eerste deel van de opleiding. Dat is 20 werkdagen van 8 uur of 40 dagdelen van 4 uur. Download hier de informatie over de studiebelasting.


Planning praktijkdagen

Klik hier voor een overzicht van de data van de praktijkdagen voor 2020.

Kosten van de opleiding Voetentrainer

De kosten van de opleiding:
In totaal betaal je € 4000,-

De kosten zijn opgebouwd uit:
Opleiding deel 1:  € 2500,-
Opleiding deel 2: € 1500,-


Extra kosten voor cursusmateriaal:

Voetskelet € 77,35,- (facultatief)

Voor Deel 2: aanschaf oefenmaterialen voor max. € 100,- (Denk aan wiggen, tapingloop, correct toes).


De kosten voor de opleiding zijn BTW vrij.

Wil jij Voetentrainer worden?

Interesse in de opleiding ?

Klik op de rode knop hieronder en lees alles over de opleidingseisen.