Zo help je jouw cliënten
12 januari 2022 
2 min. leestijd

Zo help je jouw cliënten

Jij staat nu aan het begin van het combineren van je behandeling met het geven van oefeningen. Heel goed dat je dit gaat doen! Het is natuurlijk voor jou ook een grote verandering. Je weet hoe belangrijk oefeningen zijn, maar je cliënt moet je nog overtuigen en dan zit je ook nog met je behandeltijd. Heb je de oefeningen nog niet? Klik dan hier.

Ik geef je een aantal tips om je op weg te helpen.

Tip 1 Doe eerst de oefening zelf

Geef jezelf de tijd om eerst de oefening zelf goed te doen. Zo kan je makkelijker je cliënt instrueren. Je weet precies hoe de oefening gedaan moet worden en wat een goede/verkeerde reactie is.

Tip 2 Kies een cliënt uit

Niet al je cliënten staan open voor de voetoefeningen. De meesten overigens wel hoor. Maar kijk eens met dat oog naar je cliënten. Wat voor voetklacht heeft iemand? Is het een hallux valgus? Zou deze persoon de oefening ook daadwerkelijk gaan doen? 

Vraag vervolgens na afloop van een eventuele reguliere behandeling of je cliënt er open voor staat. Vind hij/zij het leuk om een oefening te proberen?

Vertel over voetentraining. Waarom het goed is voor je voeten. En hoe jij zelf met voetentraining bezig bent. 

Tip 3 Geef eerst 1 oefening, niet alle 4

Geef eerst 1 oefening. Begin met de oefening met het balletje. Deze oefening heeft direct resultaat en hierdoor zal de motivatie om met andere oefeningen door te gaan, groter zijn.

Tip 4 Vertel over het resultaat

Leg altijd uit wat het resultaat is van de oefening en waarom je voor deze oefening hebt gekozen. Hoe meer informatie je geeft, hoe groter de kans is dat de oefening regelmatig wordt gedaan.

Tip 5 Drie keer weg week

Zeg dat de oefening 3x per week gedaan moet worden.

Tip 6 Masseren

Laat op de andere dagen de voeten en de onderbenen masseren. Op die manier worden mensen zich bewust van hun voeten en gaan ze het oefenen ook langer volhouden.

Tip 7 Hou de oefening bij de hand

Zorg dat je de oefening bij de hand hebt en laat zien hoe de oefening gedaan moet worden. Dat kan op papier. Maar je kan ook je laptop neerzetten.

Tip 8 Geef de oefening mee

Zorg dat je de oefening niet alleen voor jezelf, maar ook voor je cliënt hebt uitgeprint. Misschien wil de cliënt liever de oefening per mail. Dan mail je de oefening direct na het consult. 

Tip 9 Vraag naar de resultaten

Vraag bij het volgende consult naar de resultaten. En beoordeel dan ook het resultaat. Is er minder eelt? Beweegt de voet makkelijker? Vraag naar het lopen en de balans. Kortom, vraag naar veranderingen en geef nieuwe oefeningen mee.

Veel succes! 

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen: "Voeten zijn het fundament van het lichaam. Veel klachten aan het bewegingsapparaat zijn terug te leiden op de stand van de voeten. Toch wordt bijna alles getraind, behalve de voeten. De voetspieren worden dan lui. En dat is een gemiste kans. Want getrainde voetspieren zijn ontzettend belangrijk. Je voeten dragen bij aan de stand van je lichaam. En je lichaam draagt bij aan de stand van je voeten." Cocky Hoogeveen is een van de initiatiefnemers van het Kennis- en Opleidingscentrum voor Voet, Houding en Beweging. Vanuit dit kenniscentrum zijn de opleidingen voor Erkend Voetentrainers en Voetconsulent ontwikkeld. cocky@voetentraining.nl
Reactie plaatsen