Zo check je de pasvorm van de schoen
18 januari 2022 
2 min. leestijd

Zo check je de pasvorm van de schoen

Veel mensen, vooral dames, dragen te kleine schoenen. Ze zijn te kort of te smal voor hun voeten. Dit kan een oorzaak zijn van voetklachten.

Zie onderstaande afbeelding: welke schoen zou lekkerder zitten? Links of rechts?
De rechterschoen is duidelijk smaller bij de voorvoet dan de linkerschoen.

Een goede schoen is lang en breed genoeg. In dit blog leg ik uit hoe je de pasvorm checkt aan de hand van de uitneembare binnenzool van een gewone schoen.

Zo check je de lengtemaat van de gewone schoen

Als je cliënt een uitneembare binnenzool heeft, is het eenvoudig om de pasvorm te checken. Dit doe je als volgt:

 - Haal de binnenzolen uit de schoenen en kijk of er een voetafdruk zichtbaar is. In de meeste gevallen is dit zo.

 - Zit er een duimbreedte tussen de langste teen en het einde van de zool? Dan is de lengtemaat in orde. De schoen is lang genoeg. Als de langste teen tegen de rand van de inlegzool komt is de schoen te klein.

 - Controleer de lengtemaat van de andere voet. Voeten zijn immers niet even lang.

 - Als er geen voetafdruk op de binnenzool zichtbaar is, laat je de cliënt op de binnenzool staan. Let erop dat de hiel op de juiste plek staat. Kijk nu wat de afstand van de langste teen tot de voorste rand van de inlegzool is.


Zo check je de breedtemaat

(geldt voor de gewone schoen, de sportschoen en de wandelschoen)

 - Haal de binnenzolen uit de schoenen.

 - Laat je cliënt op een binnenzool staan.

 - Kijk of de voet past op de binnenzool. Wanneer de voet over de binnenzool uitsteekt, dan weet je dat de schoen te smal is voor de voet. Is er duidelijk ruimte aan de zijkant tussen voet en binnenzool over? Dan is de schoen te breed.

Meer informatie over het checken van de schoenmaat?

In de opleiding Voetconsulent bespreken we ook hoe je op dynamische en statische wijze checkt of iemand de juiste wandel- of sportschoen heeft. Bij belasting kan de langste teen namelijk tegen de rand van de schoen komen. Met behulp van een statische en dynamische check achterhaal je of dit zo is en kun je de juiste maat wandel- of sportschoen adviseren.

Ook geven we in de opleiding schoenadvies per voetklacht. Iemand met een hallux valgus moet bijvoorbeeld op andere elementen letten dan iemand met hamertenen.

Met al deze informatie uit de opleiding kun je ervoor zorgen dat je cliënt schoenadvies krijgt dat past bij zijn/haar manier van lopen en zijn/haar voetklacht.

Daarnaast leer je tijdens de opleiding welke oefeningen je meegeeft per voetklacht. In dit filmpje vertelt Cocky over deze opleiding.


Gratis webinar over de opleiding Voetconsulent

Geïnteresseerd? Meld je dan aan voor het gratis webinar over de opleiding Voetconsulent. Een mooie kennismaking met voetoefeningen en de opleiding.

Meld je hier aan voor het webinar.

Over de schrijver
Cocky Hoogeveen: "Voeten zijn het fundament van het lichaam. Veel klachten aan het bewegingsapparaat zijn terug te leiden op de stand van de voeten. Toch wordt bijna alles getraind, behalve de voeten. De voetspieren worden dan lui. En dat is een gemiste kans. Want getrainde voetspieren zijn ontzettend belangrijk. Je voeten dragen bij aan de stand van je lichaam. En je lichaam draagt bij aan de stand van je voeten." Cocky Hoogeveen is een van de initiatiefnemers van het Kennis- en Opleidingscentrum voor Voet, Houding en Beweging. Vanuit dit kenniscentrum zijn de opleidingen voor Erkend Voetentrainers en Voetconsulent ontwikkeld. cocky@voetentraining.nl
Reactie plaatsen