“Nu ik cliënten behandel met de aanpak van Voetentraining, kunnen ze na een paar consulten al grotere afstanden pijnloos wandelen”, zegt oefentherapeut Amy van Noort. Ze behaalde onlangs haar diploma Erkend Voetentrainer. Tijdens deze nascholing oefentherapie leerde ze de voet meenemen bij onderzoek naar houdingsklachten.
Amy werkt inmiddels drie jaar als oefentherapeut bij Fysio Sonnevelt, samen met fysiotherapeute Cristina Sonnevelt in Zeist. “Cristina is docent bij de opleiding Erkend Voetentrainer en adviseerde me deze nascholing oefentherapie ook te doen”, vertelt ze.
Oefentherapie Cesar
“In 2018 studeerde ik af in Oefentherapie Cesar (red. tegenwoordig Oefentherapie Cesar-Mensendieck). Tijdens deze opleiding leer je klachten behandelen door de lichaamshouding en bewegingen te onderzoeken. Ook leer je werken als coach in gedragsverandering. Je geeft cliënten onder andere oefeningen mee die ze thuis kunnen doen en begeleidt hen daarbij. De voet kwam tijdens de opleiding echter weinig aan bod.”
“Toen ik meekeek met behandelingen van Cristina en zag hoeveel invloed de voet op de houding heeft, besloot ik de opleiding Erkend Voetentrainer te gaan doen. Dat bleek een mooie aanvulling op mijn studie.”
“Net zoals in de oefentherapie gebruikelijk is, zoek ik naar de oorzaak van klachten in de spier- en gewrichtsketens. Wat nieuw is, is dat ik nu weet hoe ik de stand van de voet hierin kan betrekken.”
Heupklachten
Zo hielp Amy onlangs een man die pijn in zijn rechterheup kreeg, doordat hij plotseling een stap opzij zette. Uit haar onderzoek bleek dat de oorzaak van de klacht niet uit de heup te herleiden was, hier was hooguit sprake van spierspanning en wat irritatie. Dus ze keek verder, naar zijn voeten.
“Met behulp van een wig verbeterde ik de stand van de rechtervoet. Deze plaatste ik onder de binnenkant van zijn hielbeen. Hierdoor stond de rechtervoet rechtop en daar reageerde het bekken op. Ik liet mijn cliënt vervolgens bewegingen uitvoeren op de wig, waardoor het bekken kon herstellen en naar rechts verschoof.”
“Dit gaat hij thuis oefenen, zodat de bewegingsuitslag van het bekken verbetert en hij de beweging uiteindelijk automatisch kan toepassen als hij beweegt.”
“Verder gaf ik hem voetoefeningen mee. Hiermee maakt hij voetgewrichten los die moeilijk bewegen en versoepelt hij de weefsels rondom die gewrichten, zodat hij de wigoefening gemakkelijker kan uitvoeren en zijn voetstand kan verbeteren.”
Samenwerking met podoloog
Amy werkt regelmatig samen met een podoloog. Bijvoorbeeld als cliënten een steunzool nodig hebben. “Bij sommige voetaandoeningen, zoals een hallux limitus/rigidus, is een begeleiding in de afwikkeling nodig. De podoloog maakt dan een steunzool voor mijn cliënt.”
“Zij stuurt ook cliënten naar mij door, als zij bijvoorbeeld een doorgezakte voorvoet of een hallux valgus hebben en hiermee willen oefenen. Het is een mooie samenwerking.”
Amy maakt sinds kort ook onderdeel uit van het docententeam van de opleiding Erkend Voetentrainer. Ze kijkt ernaar uit andere fysiotherapeuten en oefentherapeuten te begeleiden, die net als zij geïnteresseerd zijn in voetklachten en de invloed van de voet op de houding.
Nascholing oefentherapie
Geïnteresseerd in deze nascholing oefentherapie? Of wil je meer weten? Download ons e-book voor oefentherapie bij een hallux valgus en maak kennis met ons gedachtegoed.