Fysio José: “De ganganalyse zit vol verrassingen”
26 juli 2021 

Fysio José: “De ganganalyse zit vol verrassingen”

“Goh, logisch eigenlijk, dat mijn voeten zoveel invloed hebben op mijn houding”, hoort fysiotherapeute José van Camp-van der Borst van cliënten. Sinds ze de opleiding Erkend Voetentrainer doet behandelt ze steeds vaker houdingsklachten vanuit de voeten en andersom. En daarmee bereikt ze mooie resultaten. Een van haar cliënten die last had van enkelklachten, kan nu weer gemakkelijk 5 kilometer hardlopen.

José van Camp-van der Borst

Oefeningen voor voet en houding

“Ik leg cliënten uit dat de voeten aan de basis van onze bewegingen staan. Als daarin iets fout gaat, dan werkt dat door in de rest van de houding”, zegt ze. “Ook bekijk ik klachten in bijvoorbeeld de knieën, bekken en rug niet alleen lokaal. Ik neem de gehele houding en voetstand hierin mee.”

Onlangs hielp ze een kapster die pijn had in haar enkel. Haar grootste hobby, hardlopen, ging niet meer. Door het uitgebreide voet- en houdingsonderzoek van de opleiding toe te passen, kwam José erachter dat de kapster blokkades had in haar bekken en rug. Deze ontstonden door haar werkhouding.

De enkelklacht was dus niet lokaal ontstaan, maar door blokkades op andere plekken in haar lichaam die ze vervolgens compenseerde met haar enkel.

“Ik gaf haar voetoefeningen mee, waarmee ze ook gelijk de beperkingen in haar houding kon aanpakken. De pijn in haar enkel verdween vrij snel. 5 kilometer hardlopen kan ze nu weer gemakkelijk aan”, vertelt José.

Ook senioren helpt ze op deze wijze. “Bij oudere mensen is het valgevaar groot. De voeten worden stijver, waardoor ze minder stabiel staan en lopen. Ik geef hen voetoefeningen waarmee ze beter leren afwikkelen, met als doel dat ze langer mobiel en zelfstandig blijven.”

Nieuwe specialisatie

José is al 30 jaar fysiotherapeute. Sinds 2006 werkt ze als zelfstandig fysiotherapeut en heeft ze een eenmanspraktijk: Fysiotherapie José van Camp – van der Borst in Sint Willibrord, een dorp in Noord-Brabant vlakbij Breda. “Ik ben allround fysiotherapeut met een specialisatie in arbeidsfysiotherapie. Maar ik wil nog een specialisatie kunnen aanbieden.”

“Enkele jaren geleden ontstond mijn interesse voor voeten. Ik maakte voetafdrukken en stuurde deze op naar een bedrijf in steunzolen. Ik besefte toen echter nog niet hoe groot de connectie is tussen voet en houding. Daar kwam ik achter tijdens een lezing van Cocky Hoogeveen en Yvonne Bontekoning in Bergen op Zoom. Ze vertelden daar ook over de opleiding Erkend Voetentrainer en ik besloot me vrijwel direct in te schrijven. Ik had mijn nieuwe specialisatie gevonden.”

Impressie van één van de praktijkdagen van de opleiding Erkend Voetentrainer.

Ganganalyse

Hoewel ze de opleiding best intensief vindt, heeft ze er veel plezier in. Met name de ganganalyse vindt ze interessant. Daarmee onderzoek je de verschillende afwikkelingsmomenten van de voet met daaraan gekoppeld de verschillende houdingen. En deze beoordeel je ook nog in drie vlakken: frontaal, sagittaal en transversaal. Dit doe je uiteraard op basis van een video van een cliënt die je vertraagd afspeelt, anders gaat het te snel.

José: “De ganganalyse is complex, maar de gegevens die ik er uithaal zitten vol verrassingen. Zo zie je dat een kleine verstoring in het bekken veel gevolgen kan hebben voor het gaan. Deze verstoring los ik vervolgens op vanuit de voetstand.”

Blij met de begeleiding

Ook vindt José de opleiding goed wetenschappelijk onderbouwd en ze is blij met de begeleiding. “Als ik ergens niet uitkom, dan kan ik Yvonne bellen. Zij neemt de leerstof geduldig met mij door en al snel blijkt dan dat ik toch op de goede weg zit. Dat soort gesprekken motiveren mij om weer verder te gaan.”

Als José binnenkort officieel Erkend Voetentrainer is, hoopt ze nog meer cliënten met voet- en houdingsklachten te helpen. “Veel afgestudeerde Erkend Voetentrainers krijgen steeds meer cliënten. Ik denk dat het bij mij ook snel gaat lopen. Ik ben heel benieuwd.”

Gratis e-book hallux valgus downloaden

Eén op de vier Nederlanders heeft last van een hallux valgus. Dat zijn er duizenden. Wil jij weten hoe je deze voetklacht kunt aanpakken? Download het gratis e-book hieronder.

Over de schrijver
Reactie plaatsen