“Ook als iemand een schouderklacht heeft, kijk ik eerst naar de voetstand”

“Ook als iemand een schouderklacht heeft, kijk ik eerst naar de voetstand”

“Ik behandel klachten aan het bewegingsapparaat op geheel nieuwe wijze, vergeleken met twee jaar geleden. Neem knieklachten. Deze los ik vaak al op door de voetstand en de houding van cliënten te verbeteren. En dan heb ik bij wijze van spreken nog niet eens naar de knie zelf gekeken”, vertelt Moniek Homan van LEEF Maastricht, fysiotherapeut en Erkend Voetentrainer in Limburg.

Erkend Voetentrainer in Limburg

Moniek is nu een jaar Erkend Voetentrainer in Limburg en haar praktijk stroomt vol met nieuwe cliënten. Sommigen komen zelfs uit Antwerpen en Brussel. Zij moeten wel een uur tot anderhalf uur rijden.

“Het aantal cliënten in mijn praktijk groeit zó snel dat ik versterking nodig heb. Voorwaarde is wel dat deze fysiotherapeut de opleiding Erkend Voetentrainer volgt, zodat de behandelmethode in de hele praktijk hetzelfde is.”

“Ik ga precies na hoe iemand staat en beweegt. Zo vind ik blokkades in het bewegingsapparaat die de klacht veroorzaken en boek ik sneller resultaat.”

LEEF Maastricht bestaat drieënhalf jaar. Voordat Moniek de opleiding Erkend Voetentrainer volgde werkte ze al vanuit de keten (een onderwerp dat uitvoerig aan bod komt binnen de opleiding). Oorzaken van klachten zocht ze niet alleen lokaal, maar in de hele houding.

Toen ze hoorde dat Yvonne Bontekoning en Cocky Hoogeveen een opleiding ontwikkelden voor deze ketengerichte benadering, waarbij de voet het startpunt is, schreef ze zich meteen in.

Moniek Homan van LEEF Maastricht

Moniek: “Ik volgde lezingen van Cocky en Yvonne via het KNGF. Deze gingen over oefentherapie bij een hallux valgus en de effecten van lopen op blote voeten. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk. En hun benadering sloot precies aan bij mijn manier van behandelen. Dus ik wilde mij hier graag verder in verdiepen.”

Het fundament

Met name de theoretische achtergronden van de opleiding vindt Moniek interessant. De Spiraldynamik en de visie van Gary Ward past ze bijvoorbeeld dagelijks toe.

“Ik ga precies na hoe iemand staat en beweegt. Zo vind ik blokkades in het bewegingsapparaat die de klacht veroorzaken en boek ik sneller resultaat. Ook als iemand een zere schouder heeft, kijk ik eerst naar de voetstand. Die schouderklacht kan namelijk ergens anders in het lichaam ontstaan, dus begin ik bij het fundament, de voeten.”

Rechtere scheve teen

Moniek hoort vaak terug van cliënten dat ze steviger staan en lekkerder lopen. Ze voelen zich daardoor zowel fysiek als mentaal beter.

Naast houdingsklachten behandelt ze regelmatig voetklachten, zoals een hallux valgus. “Bij veel cliënten staat de scheve teen rechter. Soms is het verbazingwekkend hoe snel dat gaat. Als ze aan de slag gaan met mobiliserende oefeningen zie ik enkele weken later al verandering in de voet.”

Oefening uit Online Training Hallux Valgus – Eerste middenvoetsbeentje naar de grond bewegen.

Deze cliënten volgen de Online Training Hallux Valgus. Zij gaan zelfstandig thuis aan de slag met oefeningen voor hun voet en houding. Tijdens de circa 24 weken dat ze oefenen bezoeken zij periodiek een Erkend Voetentrainer voor begeleiding.

Ook zijn er vergelijkbare trainingen voor hielspoor, klauw- en hamertenen, Mortons neuroom, metatarsalgie, tailor’s bunion en hallux limitus/rigidus.

Gemotiveerde cliënten

“Ik hielp laatst een cliënt die meerdere malen was geopereerd aan haar voeten. Ondanks de operaties kreeg ze alleen maar meer klachten. Ze had nog nooit geoefend toen ze bij mij kwam.”

“Na één consult en een paar weken intensief trainen, stonden haar tenen netjes op de grond en liep ze al een stuk beter. Dat is zo bijzonder om mee te maken!”

Moniek is blij met de gemotiveerde cliënten en de resultaten die ze boekt. “De investering in de opleiding Erkend Voetentrainer was het zeker waard. Mijn behandelresultaten zijn nu nog beter. Het heeft zelfs geleid tot uitbreiding van mijn praktijk.”

Gratis e-book hallux valgus downloaden

Eén op de vier Nederlanders heeft last van een hallux valgus. Dat zijn er duizenden. Wil jij weten hoe je deze voetklacht kunt aanpakken? Download het gratis e-book hieronder.

 

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatiemedewerker bij Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op social media en interviewt regelmatig Erkend Voetentrainers die vertellen over hun ervaringen.
Reactie plaatsen