Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van trainen van je voeten

Samenvattingen, downloads en filmpjes

Onderzoek door studenten fysiotherapie

Wij, Cocky Hoogeveen en Yvonne Bontekoning van Voetentraining, laten regelmatig wetenschappelijk onderzoek doen naar de effecten van het trainen van je voeten. Hieronder staan de resultaten van: 

  • 1: Onderzoek naar effect voetentraining bij andere klachten aan het bewegingsapparaat 
  • 2: Onderzoek naar het effect van voetentraining bij de hallux valgus
  • 3: Onderzoek naar het gebruik van E-learning met oefeningen bij voetklachten zoals hielspoor

1: Onderzoek naar effect voetentraining bij andere klachten aan het bewegingsapparaat

Het oefenen van de voeten heeft een positief effect op het verminderen van klachten aan enkel, heup en onderrug. Dit blijkt uit het onafhankelijke onderzoek dat in opdracht van Voetentraining, is uitgevoerd door studenten aan de opleiding voor fysiotherapie in Amsterdam. 

Zij ondervroegen ruim 300 deelnemers die al enige tijd een online voetentraining volgen. 

Patiënten met voet- en houdingsklachten die regelmatig hun voeten oefenen hebben daar veel baat bij. Nu blijkt uit dit onderzoek dat niet alleen de pijn in de voeten afneemt, maar dat ook houdingsklachten verminderen.

Sterke voetspieren

Voetentraining maakt de voetspieren sterker en de voetstand verbetert. Daardoor sta en loop je beter. Met een goede stand van de voet wordt bijvoorbeeld ook rugpijn minder, omdat de botten in keten van voet, been, bekken en wervelkolom beter op elkaar wordt afgestemd.

Dit betekent dat door het doen van de voetoefeningen mensen veel beter in staat zijn goed te blijven functioneren.


Klik hier voor de samenvatting van het onderzoek

Klik hier voor het hele onderzoek


2: Onderzoek naar het effect van voetentraining bij een hallux valgus

Het trainen van voeten voorkomt en vermindert een hallux valgus. Dat is nu wetenschappelijk bewezen. De belangrijkste resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek: 


  •  27 tot 36 procent van de ondervraagden trainden de hallux valgushoek 15 graden terug.
  • Bij niemand verergerde de scheefstand. De training lijkt verdere scheefstand en daarmee een operatie te voorkomen. 
  • Iets minder dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek had pijnklachten. Bij deze groep  verminderde de pijn na een korte tijd trainen van 4 naar 2 (op een schaal van 10).

Wij zijn Yvonne Bontekoning en Cocky Hoogeveen van Voetentraining. En wij zijn blij en trots! Dank je wel Anouk Lammers voor al je werk!

null

Yvonne Bontekoning over het onderzoek

De effectiviteit van conservatieve therapie bij de hallux valgus.

Samenvatting van het onderzoek

De effectiviteit van conservatieve therapie bij de hallux valgus.


Inleiding

Met een prevalentie van 23%-30% is Hallux Valgus (HV) een veel voorkomende aandoening onder volwassenen van 18 jaar en ouder. Symptomen en gevolgen zijn slecht passende schoenen, plantaire voetpijn, pijn aan de mediale zijde van MTP1, pijn in het MTP gewricht, en pijn bij belasting van de voet met eigen lichaamsgewicht.

 

Methode

De 288 geïncludeerde deelnemers volgden een online voetentraining vanuit hun thuissituatie. Onderdeel van de trainingsopzet is dat deelnemers een nulmeting doen, en metingen bij het begin van Modules 4, 7 en 12. De metingen zijn door de deelnemers zelf uitgevoerd en digitaal gerapporteerd via een digitale Survey Tool. De interventie bestaat uit een online te volgen training die is opgebouwd uit 12 modules. De training kan in eigen tempo worden doorlopen. Geadviseerd wordt minimaal drie maal per week gedurende circa 15 minuten per voet te oefenen. Gemiddeld duren de modules 2-4 weken. De modules bestaan uit verschillende mobiliserende, coördinerende en versterkende oefeningen van de voet(en). Daarnaast wordt er informatie gedeeld over de anatomie en de werking van de voet, de mogelijke oorzaken van een hallux valgus en de mogelijke inzet van extra hulpmiddelen zoals zooltjes, minimalistische schoenen, teenspreiders, etc.

 

Resultaten

Op basis van de resultaten kan geconcludeerd worden dat het volgen van het online voetentrainingsprogramma van Voetentraining.nl een significant resultaat laat zien op de pijn in de digitus primus (p<0,001) en op de hallux valgus hoek. De effect size (cohen’s d) van de verschillen bij de hallux valgus hoek liggen tussen klein en middelgroot. De effect size ligt bij de verschillende NPRS-metingen tussen groot en zeer groot.

 

Conclusie 

De uitkomsten in dit onderzoek onderschrijven het belang van een conservatieve therapie in de vorm van online voetentraining voor patiënten met aan hallux valgus gerelateerde klachten. Met name patiënten met pijnklachten weten deze al in korte tijd (T1) significant te verminderen. Zo daalt de gemiddelde pijnscore bijvoorbeeld bij NPRS-sporten van 4 naar 1,5 bij de eerste meting (T1). Daarnaast weet een significant deel (27%-36%) van de patiënten de hallux valgushoek met een categorie van 15 graden terug te brengen bij meetmoment T3. De overige deelnemers lijken verdere progressie van de luxatie te kunnen voorkomen.


Download hier het complete onderzoek: de effectiviteit van conservatieve therapie bij de hallux valgus.

Conclusie van het onderzoek

De onderzoeksvraag voor dit onderzoek luidt: Wat is het effect van het volgen van het online voetentrainingsprogramma van Voetentraining op de pijn in de digitus primus, op de hallux valgushoek en op de breedte van de voorvoet bij deelnemende patiënten met een milde tot ernstige hallux valgus?

 

Op basis van de resultaten kan geconcludeerd worden dat het volgen van het online voetentrainingsprogramma van Voetentraining op de pijn in de digitus primus en op de hallux valgus hoek een positief effect laat zien dat significant is (p<0,01 en p<0,001). De effect size (cohen’s d) van de verschillen bij de hallux valgus hoek liggen tussen klein en middelgroot. De effect size ligt bij de verschillende NPRS-metingen tussen groot en zeer groot. Wat het effect op de voorvoetbreedte is, is op basis van dit onderzoek niet te zeggen, aangezien de interne consistentie van de data niet voldoende was voor een betrouwbare analyse. 


Belang trainen van je voeten

De uitkomsten in dit onderzoek onderschrijven het belang van een conservatieve therapie voor patiënten met aan hallux valgus gerelateerde klachten. Met name patiënten met pijnklachten weten deze al in korte tijd (T1) significant te verminderen. Daarnaast weet een significant deel (27%-36%) van de patiënten de hallux valgushoek met een categorie van 15 graden terug te brengen bij meetmoment T3. De overige deelnemers lijken verdere progressie van de luxatie te voorkomen.

null

Anouk Lammers over haar onderzoek voor Voetentraining

3: Onderzoek Gebruikerservaringen Online Training Hielspoor

Het onderzoek is gedaan door een student fysiotherapie van de opleiding in Eindhoven.

De online training hielspoor wordt overwegend positief beoordeeld door de deelnemers. De deelnemers waarderen met name de volgende aspecten van de training:

  • Gemakkelijk in te passen in dagelijkse routine
  • Keuzevrijheid hoe door de training te gaan
  • Oefeningen zijn plezierig en duidelijk
  • Bij meerderheid positief effect op klachten
  • Elke deelnemer heeft meer inzicht in en kennis van de voet en de klacht
  • Programma is zeer functioneel en bruikbaar
  • De helft van de deelnemers heeft een Erkend Voetentrainer bezocht. De andere helft vond dit niet nodig en kon zelf verder met de training.

Conclusie

De Online Training Hielspoor is een waardevolle tool voor mensen met hielspoor klachten. De training is effectief, gebruiksvriendelijk en bevredigend voor de deelnemers.


Download

Download hier een uitgebreide samenvatting van het onderzoek.