Wat is tensegrity?
Wat is tensegrity? Tensegrity staat voor tension en structural integrity. Tension betekent spanning en structural integrity betekent samenhang. Er is evenwicht tussen trek en druk. Op deze pagina leggen we uit waarom tensegrity ons helpt voet- en houdingsklachten te verklaren. Cocky Hoogeveen, initiatiefneemster van de opleiding Erkend Voetentrainer, laat in onderstaande video zien hoe het tensegrity model werkt.
Wat is tensegrity?
Tensegrity is eigenlijk een oud begrip. Het is bedacht door architect en uitvinder Richard Buckminster Fuller (1895-1983). Hij bouwde een geodetische koepel die bij elkaar wordt gehouden door stangen en draden. Als je tegen één draad duwt of eraan trekt vervormt de hele koepel.
Het tensegrity model
Het tensegrity model is gebaseerd op de geodetische koepel van Buckminster Fuller. Wij vergelijken dit model met het lichaam. Ons lichaam is niet opgebouwd uit losse onderdelen: alles staat met elkaar in verbinding. Het lichaam is één geheel waarbij de botten de stangen en de fascie de draden uit het tensegrity model zijn.
Wat is fascie?
Fascie is het bindweefsel dat zich bevindt rond spieren, botten en gewrichten. Het houdt ons lichaam bij elkaar met trekkrachten. De botten, ofwel de drukkrachten, houden ons lichaam niet bij elkaar. Deze zweven in de fascie.
Evenwicht tussen druk- en trekkrachten
Tussen de druk- en trekkrachten in ons lichaam is altijd evenwicht. Het menselijk lichaam past zich aan aan bewegingen en absorbeert schokken. Als er drukkracht of trekkracht plaatsvindt op een bepaalt lichaamsdeel dan past het hele lichaam zich aan via de fascie. Overal in het lichaam treden kleine vervormingen op.
Voet- en houdingsklachten verklaren met het tensegrity model
Als we bewegen moet de fascie goed kunnen samentrekken, glijden en oprekken. Soms lukt dit niet meer. Bijvoorbeeld als er sprake is van een trauma, te veel zitten, een verkeerde houding, een verkeerde voetstand of een operatie. De fascie droogt in, verhardt, verkleeft en kan niet meer samentrekken, glijden en oprekken.
Is de fascie niet meer soepel? Dan krijg je niet alleen lokale pijn, maar ook pijn elders in je lichaam. Dat is de reden dat voetklachten zo vaak samengaan met houdingsklachten. Bij een doorgezakte voorvoet is je voetstand anders, waardoor je anders loopt en anders staat. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ook knie-, heup-, rug-, schouder- en nekklachten krijgen.
Opleiding tot Erkend Voetentrainer
Als fysiotherapeut of oefentherapeut kun je voetklachten dus niet los zien van de houding en andersom. Een voet- en houdingsonderzoek is dus noodzakelijk. Dit leer je tijdens de opleiding waarmee je Erkend Voetentrainer kunt worden. Wil je weten of die opleiding iets voor je is? We houden regelmatig een webinar. Hier kun je je aanmelden.