Nascholingsdag Erkend Voetentrainers

5 oktober 2023

 Wat zeggen voetdrukmeting en eelt over de voetstand en houding?

Bente Bloks

Lezing Voetdrukmetingen voor het evalueren van voetfunctie tijdens het lopen: van wetenschap naar klinische praktijk. Door Ir. Bente Bloks. "Na het afronden van de bachelor Bewegingswetenschappen en de master Biomedical Engineering ben ik in 2021 gestart als junior onderzoeker bij de Sint Maartenskliniek en het Radboudumc. In mijn promotieonderzoek richt ik me op de evaluatie van een chirurgische correctie van de voet bij mensen met neurologische aandoeningen. Daarnaast onderzoek ik welke meetmethoden klinisch waardevol zijn voor het evalueren van voetfunctie tijdens het lopen. Zo hebben we onderzoek gedaan naar voetdrukmetingen bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en bij mensen met hereditaire motorische en sensorische neuropathie (HMSN). Met deze onderzoeken geven we inzicht in de drukverdeling onder de voet tijdens het lopen in relatie tot voetdeformiteiten. Daarnaast hebben we onderzocht welke voetdruk gerelateerde uitkomstmaten het beste gebruikt kunnen worden voor de evaluatie van voetfunctie bij deze patiëntgroepen."

Ruud van Eerve

Lezing: Hallux valgus – operatietechnieken; en heeft dit effect op de voetdrukmeting gehad?                         Door Ruud van Erve. Voet en enkel orthopedisch chirurg en directeur bij SMAS Specialistisch Medisch Advies voor Slachtoffers. Gaandeweg zijn loopbaan is Ruud steeds minder gaan opereren. Zijn standpunt is: de meeste aandoeningen van voet en enkel kunnen worden opgelost zonder operatieve behandeling. Natuurlijk is operatieve behandeling soms de enige mogelijke, of de beste optie. 

Peter van Vliet

Lezing: Eelt: is er een relatie met voetdrukmeting en wat zegt het over de standsafwijkingen van voet en houding?

Door Peter van Vliet, MSc, fysio- en manueeltherapeut, Erkend Voetentrainer, met grote interesse om wetenschappelijke kennis om te zetten naar evidence based werken in de fysio praktijk. 

Ernst van der Wijk

Workshop Wat veroorzaakt nu precies de pijn bij plantaire hielpijn? Door Ernst  van Wijk, fysiotherapeut, ontwikkelaar van fasciatherapie, hoofddocent aan de opleiding voor fasciatherapie F.I.T.

Recent onderzoek naar de rol van fascia bij klachten van het bewegingsapparaat geeft ons een nieuwe kijk op deze vorm van veelvoorkomende pathologie. In de fasciatherapie zijn deze inzichten de basis van ons handelen.  In de workshop zijn  videobeelden van de behandeling van een patiënt met plantaire hielpijn getoond,  ondersteund met echobeelden van de fascia plantaris (pre/post). Vervolgens is met de gebruikte technieken op elkaar geoefend.

Cocky Hoogeveen

Workshop Oefentherapie voor de voet postoperatief na hallux valgus correctie

Door Cocky Hoogeveen van Voetentraining. Het eelt werd bij de proefpersonen bestudeerd en er werden voetdrukmetingen gemaakt. Gekeken is of  een geproneerde voetstand op de voetdrukmeting herkent kan worden. Daarna werden  een aantal oefeningen gedaan die gericht zijn op het verbeteren van de voetstand. Vervolgens werden weer voetdrukmetingen gemaakt en vergeleken met de eerder gemaakte voetdrukmetingen.

nascholingsdag voetentraining

Enkele leveranciers van bijzondere schoenen, zoals X10D en Kybun lieten hun schoenen proberen.