Zo voorkom je dat eelt terugkeert
Zie jij ook iedere zes tot acht weken cliënten terug met wéér dezelfde pijnlijke eeltplekken of eeltpitten? En zou je willen dat zij niet steeds opnieuw datzelfde pijnlijke ontstaansproces ervaren? Dan hebben wij goed nieuws: want het kan echt anders. Eelt en eeltpitten hoeven niet terug te komen.
Eelt of eeltpitten? Dan doet de voet niet wat hij moet doen
Eelt of eeltpitten ontstaan door druk en wrijving. Het is een teken dat de voet niet doet wat hij moet doen.
Bij het lopen zijn twee voetstanden van belang:
- pronatie (nemen van steun)
- supinatie (afzet)
Bij de pronatie moet de voet langer en breder worden. Bij de supinatie moet de voet korter en smaller worden. De voetgewrichten (in totaal 33) veranderen dus in een hele korte tijd van stand.
Als de beweeglijkheid/mobiliteit in de gewrichten of de voetsegmenten ten opzichte van elkaar niet optimaal is, kan je cliënt niet goed proneren en/of supineren. Hierdoor ontstaat er in bepaalde delen van de voet meer druk. Eelt, eeltpitten zijn hier tekenen van.
Pak de oorzaak van eelt en eeltpitten aan
Op het bovenstaande plaatje zie je eelt zitten onder het kopje van het tweede middenvoetsbeentje. Als je hier eelt vindt, duidt dit op problemen in de voorste voetboog. Het kan zijn dat er onvoldoende druk is onder het gewricht van de grote teen. Mogelijk heeft je cliënt een hallux valgus.
Je kan ervan uitgaan dat bij voetstanden zoals pes planus of pes cavus of bij de voetaandoeningen zoals een hallux valgus, hallux limitus/rigidus, metatarsalgie, Mortons neuroom, fasciitis plantaris en klauw- en hamertenen de mobiliteit niet optimaal is. Hierdoor zul je eelt en/of eeltpitten vinden.
Met oefeningen verbeter je de spierkracht en mobiliteit van de voet. Ook leert je cliënt zijn/haar voet beter belasten. Hiermee pak je de oorzaak van eelt en eeltpitten aan.
Het gevolg is dat je cliënt weer mobiel wordt en dat dagelijkse activiteiten zoals traplopen en boodschappen doen straks weer makkelijk zijn. Zo houdt je cliënt langer de regie over zijn/haar eigen leven. Een mooi doel om na te streven!
Zin om te oefenen!
Oefeningen meegeven aan cliënten? Daar hebben ze misschien helemaal geen zin in, horen we je denken. Begrijpelijk, maar je zult verbaasd zijn hoe graag cliënten zelf met hun voeten aan de slag gaan. De voetoefeningen van Voetentraining worden bijvoorbeeld dagelijks gekocht. Bekijk hieronder de reactie van deelneemster Eveline eens. Zij heeft veel baat bij oefeningen.
Hoe geef je oefeningen mee aan je cliënten?
Allereerst print je een oefening en je geeft deze aan je cliënt. Daarna doe je de oefening voor. Vervolgens vraag je of de cliënt de oefening zelf wilt uitvoeren, terwijl jij kijkt of dat goed gaat. Ook vertel je waarom deze oefening nuttig is en adviseer je hoe vaak de cliënt de oefening doet.
Nog meer oefeningen meegeven?
Als het goed is heb je de 4 gratis oefeningen gedownload. Maar we hebben nog veel meer oefeningen. Deze vind je in de opleiding Voetconsulent. Wil je hier meer over weten? Meld je aan voor het gratis webinar!