Wat is een Erkend Voetentrainer?

Een Erkend Voetentrainer is een fysiotherapeut, oefentherapeut of bewegingswetenschapper met een licentie voor het geven van consulten voor het Kenniscentrum voor voet-, houding- en beweging. Ook wel bekend als Voetentraining. Een Erkend Voetentrainer weet alles over het functioneren van de voet en wat voor invloed de voet heeft op de rest van de houding. Je bent Erkend Voetentrainer als je de Opleiding Erkend Voetentrainer hebt afgerond.

Wat is een Erkend Voetentrainer?

De voet heeft 33 gewrichten. Een Erkend Voetentrainer weet precies waar ieder gewricht voor dient en wat er fout kan gaan. Ook kent hij of zij de functies van alle 21 voetspieren.

Een Erkend Voetentrainer is dus volledig gespecialiseerd in de voet en kan beredeneren en onderzoeken wat de invloed daarvan is op de houding. Hij of zij legt altijd de relatie tussen de voetstand, houding en gang. Als een cliënt een probleem heeft met de voet, weet de Erkend Voetentrainer wat dat betekent voor de houding, en andersom.

Je helpt mensen van voet- en houdingsklachten af

De voet komt altijd als eerste op de grond. Als dat verkeerd gaat, werkt dat door in de rest van de houding. Daarom bekijkt de Erkend Voetentrainer de hele spierketen en de gewrichtsketen. Hij of zij helpt niet alleen mensen van voetklachten af, maar ook van kniepijn, rugpijn, schouderpijn, nekpijn, enzovoort.

Hoog therapietrouwgehalte

De Erkend Voetentrainer krijgt te maken met twee soorten cliënten: de eigen cliënten en deelnemers van de online trainingen van Voetentraining. Deze laatste groep heeft video’s bekeken over anatomie en al veel oefeningen uitgevoerd. Ze stelt gerichte vragen en is heel gemotiveerd om te oefenen. De Erkend Voetentrainer weet precies wat de online trainingen van Voetentraining inhouden en kan daarom goed helpen.

Vaak zie je als fysiotherapeut dat cliënten de oefeningen die je geeft een paar keer doen en daar blijf het bij. Bij de cliënten die met Voetentraining bezig zijn ligt de therapietrouw een stuk hoger. Hierdoor bereikt de Erkend Voetentrainer sneller resultaat met de consulten. Het is een goede samenwerking tussen de therapeut en de cliënt. De Erkend Voetentrainer verzorgt een goed stuk diagnostiek. Op basis hiervan coacht hij of zij de cliënt. De cliënt neemt dit advies ter harte en gaat ermee aan de slag.

Zo ziet een consult eruit

Zoals gewoonlijk begint het consult met een intakegesprek. De cliënt vertelt wat er aan de hand is en vraagt de Erkend Voetentrainer om hulp. Als het om een deelnemer van een online training gaat, zal deze vraag gaan over oefenmaterialen, een aantal oefeningen en de cliënt wil graag weten hoe hij of zij in elkaar steekt op gebied van voet en houding. Ofwel wat er concreet met hem of haar mis is. Om dit te weten te komen voert de Erkend Voetentrainer een aantal onderzoeken uit:

  1. Passief voetonderzoek: de Erkend Voetentrainer onderzoekt het functioneren van alle 33 voetgewrichten. Hij of zij bekijkt hoe de botstukken ten opzichte van elkaar bewegen. Doen ze allemaal wat ze moeten doen? Hoe is de mobiliteit?
  2. Voetonderzoek in stand: de Erkend Voetentrainer kijkt naar de stand en beweging van de botten en de steunpunten onder de voet.
  3. Houdingonderzoek: de Erkend Voetentrainer beoordeelt iemands houding in stand.
  4. Actief beweegonderzoek: dit is optioneel. Vaak vindt het plaats in een vervolgconsult. De Erkend Voetentrainer bekijkt de cliënt in 3 vlakken: sagittaal, frontaal en transversaal (in stand) en laat het bekken, de ribbenkast en het hoofd bewegen. Ook maakt hij of zij een video om de 6 fases tijdens het lopen (de gangcyclus) te bestuderen.

Excentrische rekprikkel

Als de Erkend Voetentrainer alle onderzoeken heeft uitgevoerd, weet hij of zij waar beperkingen zitten in de beweeglijkheid. Deze beperkingen worden vervolgens aangepakt met behulp van oefeningen. Kenmerkend hierbij is dat het niet gaat om kracht, maar om de beweging.

Het doel van de oefeningen is het mobiliseren en weer correct laten bewegen van gewrichten. Door het van elkaar bewegen van twee botstukken wordt weer een juiste excentrische rekprikkel op de myofasciale structuren verkregen. Mobilisatie en het geven van de juiste rekprikkels wordt met oefeningen gestimuleerd.

De excentrische rekprikkel wordt ook doorgegeven aan de hersenen. Dit is belangrijk. Als de hersenen merken dat bepaalde gewrichten niet goed kunnen bewegen, werkt dat door naar andere gewrichten. Als de voet een bepaalde beweging niet goed kan maken, wordt de beweging van de heup bijvoorbeeld ook kleiner.

Kortom: een Erkend Voetentrainer leert de cliënt beter bewegen, waardoor allerlei lichamelijke klachten, van voet tot kruin, worden opgelost.  

Erkend Voetentrainer locatiekaart

Op dit moment zijn er 11 Erkend Voetentrainers die door heel Nederland verspreid zitten. Cliënten maken via onderstaande kaart een afspraak. Er zijn op dit moment 20 mensen met de opleiding Word Voetentrainer bezig. Therapeuten kunnen het hele jaar instromen.   

Opleiding Erkend Voetentrainer

Waarom is de Opleiding Erkend Voetentrainer opgericht? Cocky Hoogeveen en Yvonne Bontekoning zagen dat binnen bestaande opleidingen weinig aandacht wordt besteed aan voeten, terwijl ze een heel belangrijke functie hebben. Ze vormen het fundament van ons lichaam. Iedere verandering in de voet heeft invloed op de rest van de houding. Daarom hebben Cocky en Yvonne oefenprotocollen gemaakt voor de voet. Deze protocollen zijn wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op best practices.

De opleiding is online en kleinschalig. Deelnemers krijgen persoonlijke begeleiding van de docenten en maken opdrachten die snel worden nagekeken. Daarnaast organiseren de docenten praktijkdagen, die kleinschalig zijn opgezet om een zo persoonlijk mogelijke begeleiding te realiseren.

Ervaringen van deelnemers

Een aantal deelnemers deden hun verhaal over de opleiding per video. Bekijk ze hieronder.


Meer weten?

Wil jij ook Erkend Voetentrainer worden? Of heb je vragen? Mail vooral vrijblijvend naar info@wijvoetentrainers.nl. We beantwoorden je vragen snel. Ook geven we webinars over de opleiding, die je gratis kunt bijwonen.