Page content

Tensegrity

Tensegrity is een samenvoeging van tension and structural integrity, dus spanning en samenhang. Bij tensegrity is er evenwicht tussen trek en druk. De Amerikaan Richard Buckminster Fuller (1895-1983), uitvinder en architect, bouwde een geodetische koepel. De stangen en de draden houden de koepel bij elkaar. Bij druk of trek aan één draad of stang past de gehele koepelvorm zich aan. We kunnen een vergelijking maken met het lichaam.

Tensegrity

Het principe van tensegrity is toe te passen op ons lichaam. Ons lichaam is niet opgebouwd uit losse onderdelen, we hebben niet een arm, een elleboog, enzovoort. Nee, het lichaam is één geheel waarbij de botten de stangen en de fascie de draden zijn.

Trekkrachten

Bij het begrip tensegrity wordt het model bijeengehouden door de trekkrachten. Voor ons lichaam, het geldt overigens voor ieder levend wezen, betekent dit dat de fascie het lichaam bij elkaar houdt. Het lichaam wordt niet bij elkaar gehouden door de drukkrachten, dus de botten.

De botten zweven als het ware in de fascie en vormen dus niet het frame van het lichaam. Banden en spieren zijn niet opgehangen aan het skelet maar zijn onderdelen van de fascie.

Evenwicht

Er is altijd evenwicht tussen druk- en trekkrachten. Door het tensegrity model kan het menselijk lichaam zich aanpassen aan bewegingen en kan het schokken absorberen. Druk of trek op een lichaamsdeel geeft via de fascie een aanpassing aan het gehele lichaam. In plaats dat er een grote vervorming optreedt lokaal, zal er over alle delen van het lichaam een kleine vervorming komen.

Bij druk vervormd

Bij druk wordt het hele tensegrity model vervormd, de kracht wordt verdeeld over het hele gebied. De krachten vinden hun weg over de myofasciale ketens. Een deel van de fascie verkort en een deel verlengt. Verdwijnt de druk dan komt het lichaam daarna weer terug in zijn oorspronkelijke vorm. Een geïsoleerde beweging bestaat niet, een beweging hoe klein ook betekent altijd een aanpassing van het hele systeem.

Inwerkende krachten

Een belangrijk kenmerk van de fascie is dus elasticiteit en het verspreiden van inwerkende krachten. Als we bewegen moet fascie kunnen glijden, samentrekken en oprekken. Problemen ontstaan als de fascie aangedaan is door bijvoorbeeld een trauma, te veel zitten, verkeerde houding of een operatie. Aangedane fascie droogt in, verhardt, verkleeft en verliest zijn mogelijkheid van samentrekken, oprekken en glijden.

Dit kan tot lokale pijn leiden of tot pijn elders. We weten nog lang niet alles van hoe fascie werkt, kapot kan gaan en weer hersteld kan worden. Maar waar nu geen twijfel meer over bestaat is dat spieren niet de basis van onze bewegingen zijn maar dit zijn de neuro-myofasciale ketens.

Geen lego bouwwerk

Voor de houding en beweging zijn derhalve 2 dingen belangrijk: de fascia en tensegrity. Hierbij moet je je realiseren dat het lichaam dus niet bestaat uit losse onderdelen die op hoekpunten aan elkaar vastgeschroefd zijn. We zijn geen legobouwwerk dat je stukje voor stukje in elkaar en uit elkaar kunt zetten. Eerder een product uit een 3D-printer waarvan je begin en eind niet meer kunt ontwaren.

In de standaard anatomieboeken wordt nog steeds alles los benoemd en beschreven. Zoals botten, kraakbaan, kapsel, ligamenten, pezen en spieren. Echter ons lichaam bestaat eerder uit structuren die vloeiend in elkaar overlopen en nauw met elkaar verweven zijn.

Bijgaand artikel is een korte samenvatting uit 1 van de modules van de Opleiding tot Voetentraining. Ga hier direct naar informatie over deze opleiding.

Comment Section

0 reacties op “Tensegrity

Plaats een reactie


*