Page content

Emmermetafoor

Emmermetafoor

Een veranderd houdings- en/of bewegingspatroon zal in eerste instantie niet leiden tot klachten. Of klachten ontstaan is mede afhankelijk van de compensatiemogelijkheden die een persoon heeft. Egmond en Schuitema gebruiken hiervoor de Emmermetafoor.

Emmermetafoor uitgelegd door Cocky Hoogeveen van Wijvoetentrainers

Gezondheid kan gezien worden als een emmer. In de emmer zitten de lagen die gezondheid beïnvloeden zoals niet-aangepast houdings- en bewegingsgedrag, mechanische obstructie van de circulatie, hypo- of hypermobiliteit, instabiliteit, negatieve stress en systeemziekten.

Wanneer een van de lagen in omvang toeneemt, zal dit leiden tot het overlopen van de emmer. Er zijn geen compensatiemogelijkheden meer. Het lichaam zal zich aan veranderingen aanpassen (tensegrity model) maar er kan een einde komen aan de mogelijkheid van compenseren.emmermetafoor

Het kan dus zo zijn dat het plotseling bij het oprapen van iets lichts in je rug ‘schiet’. Dit is dan de befaamde druppel die de emmer doet overlopen. Dus of iemand klachten krijgt, is afhankelijk van zijn of haar compensatiemogelijkheden.

Dit artikel is een korte samenvatting van 1 van de modules in de opleiding voor voetentrainer van Wijvoetentrainers. Meer weten? Kijk hier voor informatie over de opleiding.

Comment Section

2 reacties op “Emmermetafoor


Door Fred van Alphen op 14 april 2020

Een bekende metafoor. Voor mij echter onvolledig. In het leven komen nu eenmaal gezonheidsbelemmerende factoren voor zoals boven genoemd als de verschillende lagen in de emmer. Zoals de metafoor nu wordt gepresenteerd kan het niet anders dan dat de emmer overloopt. de vraag is wanneer dat zal gebeuren.
Wat ik mis in deze metafoor is de invloed van gezondheid bevorderende componenten zoals daar zijn; gezonde voeding, goede nachtrust, voldoende beweging, sociale contacten, voldoende uitgedaagd worden, dansen, luisteren naar muziek, zingen etc. etc.
Deze zaken kunnen mooi geintegreerd worden in de emmermetafoor in de vorm van een kraan aan de onderzijde. Zo kan overtollige belasting worden afgevoerd en kan het anders onvermijdelijk vollopen en overstromen van de emmer worden voorkomen.

Ik verneem graag van je of je deze aanvulling zinvol vindt


Door Pine-Berg op 15 april 2020

Reactie namens Yvonne Bontekoning

Hallo Fred,

Je hebt helemaal gelijk dat iemand zelf wat kan doen om de emmer niet te doen overlopen. Deze afbeelding is van Schuitema overgenomen. En ons verhaal is daar bij dat je met voetentraining dus ook kunt zorgen dat de emmer niet overloopt. Vooralsnog passen we de tekst nog niet aan – gewoon omdat dat wat werk kost. Maar het komt op het lijstje van mogelijke verbeteringen.

PS. Lukt het met de toelatingstest?

YVonne

Plaats een reactie


*