Page content

Emmermetafoor

Emmermetafoor

Een veranderd houdings- en/of bewegingspatroon zal in eerste instantie niet leiden tot klachten. Of klachten ontstaan is mede afhankelijk van de compensatiemogelijkheden die een persoon heeft. Egmond en Schuitema gebruiken hiervoor de Emmermetafoor.

Emmermetafoor uitgelegd door Cocky Hoogeveen van Wijvoetentrainers

Gezondheid kan gezien worden als een emmer. In de emmer zitten de lagen die gezondheid beïnvloeden zoals niet-aangepast houdings- en bewegingsgedrag, mechanische obstructie van de circulatie, hypo- of hypermobiliteit, instabiliteit, negatieve stress en systeemziekten.

Wanneer een van de lagen in omvang toeneemt, zal dit leiden tot het overlopen van de emmer. Er zijn geen compensatiemogelijkheden meer. Het lichaam zal zich aan veranderingen aanpassen (tensegrity model) maar er kan een einde komen aan de mogelijkheid van compenseren.emmermetafoor

Het kan dus zo zijn dat het plotseling bij het oprapen van iets lichts in je rug ‘schiet’. Dit is dan de befaamde druppel die de emmer doet overlopen. Dus of iemand klachten krijgt, is afhankelijk van zijn of haar compensatiemogelijkheden.

Dit artikel is een korte samenvatting van 1 van de modules in de opleiding voor voetentrainer van Wijvoetentrainers. Meer weten? Kijk hier voor informatie over de opleiding.

    Comment Section

    0 reacties op “Emmermetafoor

    Plaats een reactie


    *