Lezingen en trainingen KNGF 2022/2023

Door Cocky Hoogeveen en Yvonne Bontekoning van Voetentraining

Kijk hieronder voor de agenda: 

Workshop Hallux Valgus Online

5

Jun.
19:30

Workshop Hallux Valgus Online

Cocky Hoogeveen en Yvonne Bontekoning

6

Nov.
19:30

Workshop Hallux Valgus Online

Cocky Hoogeveen en Yvonne Bontekoning
Tijdens deze online workshop word je helemaal bijgepraat over Hallux Valgus en de actieve behandeling die je als fysiotherapeut en oefentherapeut kunt inzetten.
Doelgroep
Fysiotherapeuten en Oefentherapeuten Cesar/Mensendieck.
Accreditatie
Er is accreditatie (2 punten) toegekend voor KRF NL basisregister Algemeen Fysiotherapeut en/of het beroepsgerelateerde deel.

Cursus Interventies bij hardloopblessures

16

NOV

Hele dag

Cursus Interventies bij hardloopblessures in de buurt van Zwolle

Yvonne Bontekoning

Informatie over deze workshop en cursussen

Workshop Hallux valgus Online

De richtlijn Hallux Valgus uit 2015 is in 2021 herzien. De herziene richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners in de eerste en tweede lijn die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met een Hallux Valgus. In de richtlijn wordt oefentherapie aanbevolen, bij patiënten met Hallux Valgus catogorie B en C. Na deze workshop kun jij jouw patiënten met Hallux Valgus helpen door een actieve behandeling in te zetten.

Doelen

Na deze workshop heb je:
-Kennis van de inhoud van de herziene richtlijn Hallux Valgus 2021
-Kennis van de prevalentie en oorzaken van Hallux Valgus.
-Kennis van de positie van de fysiotherapie en oefentherapie binnen de behandeling van Hallux Valgus en weet je wanneer je een patiënt moet doorverwijzen.
-Kennis van de meetinstrumenten die je kunt gebruiken bij de diagnostiek en evaluatie van Hallux Valgus.
-Kennis van de anatomie van de voet en biomechanica van de 1e straal en de invloed van Hallux Valgus op de bewegingen
van de voet.
-Praktische vaardigheden opgedaan om de propriocepsis, voetspieren, stabiliteit en balans te trainen als onderdeel van de behandeling van Hallux Valgus.
-Geleerd welke hulpmiddelen je kunt inzetten in de behandeling van Hallux Valgus.

Cursus Interventies bij hardloopblessures

Fysiotherapeuten krijgen regelmatig hardlopers in hun praktijk. De incidentie van hardloopblessures varieert van 19,4-79,3%. Een behandeling wordt effectiever als ook iemands looptechniek en voeten worden geanalyseerd en verbeterd. Het merendeel van de hardlopers loopt niet onder begeleiding. En dat deel dat wel onder begeleiding loopt, krijgt vaak geen of slechte looptechniek adviezen. De fysiotherapeut heeft hierin een taak te vervullen, omdat hij/zij anatomische kennis en pijnklachten kan combineren met kennis uit deze bijscholing over slechte en correcte looptechniek. Een hallux valgus (scheve grote teen) en een voorvoet varus kunnen tot hardloopblessure leiden. Van beiden is aangetoond dat ze leiden tot excessieve eversie van de calcaneus en endorotatie van het subtalaire gewricht, tibia en knie. Het is belangrijk dat de fysiotherapeut bij hardloopblessures dus ook iemands voeten checkt en oefeningen mee kan geven.

Doelen

-Kennis op doen over visuele kenmerken en gewrichtshoeken van een goede hardlooptechniek.
-Met simpele middelen zoals tablet of smartphone videobeelden maken en deze analyseren m.b.v. de hierboven genoemde theoretische kennis.
-Een 4-stappen looptechniek instructiemethode leren. Enerzijds om zelf te voelen en te zien wat een goede looptechniek is. Anderzijds om instructie aan patiënten te geven.
-Leren uitvoeren en interpreteren van voetonderzoek.
-Leren werken met voetoefeningen bij een voorvoet Varus en Hallux Valgus.
-Leren werken met kurkelementen onder de inlegzool van de hardloopschoen.

Cocky van Voetentraining

Cocky Hoogeveen

Cocky Hoogeveen is voetentrainer, fysiotherapeut (niet praktiserend) en vertegenwoordigde, namens de KNGF, de fysiotherapie in de werkgroep bij de herziening van de richtlijn Hallux valgus (FMS) 2021. Zij is specialist in de relatie tussen voet- en houdingsklachten en deelt graag haar brede ervaring in de behandeling van Hallux Valgus.

Yvonne Bontekoning

Dr. Ir. Yvonne Bontekoning is registersportpodoloog, bewegingsanalist en hardlooptrainer. Zij is gespecialiseerd in videoanalyse van de hardlooptechniek en de biomechanica van de voet. Zowel een slechte looptechniek als problemen in met de biomechanica van de voet kunnen tot hardloopblessures leiden.