Fysio Anouska: “Wat ik leer tijdens de opleiding Erkend Voetentrainer, pas ik nu al toe in praktijk”

Fysio Anouska: “Wat ik leer tijdens de opleiding Erkend Voetentrainer, pas ik nu al toe in praktijk”

“Een van mijn cliënten had last van knie- en heupklachten. Ik liet hem voelen wat er gebeurt als je meer baldruk hebt. En hoe stabiel je staat als je alle drie de steunpunten (red. MTP I, MTP V en calcaneus) onder je voet gebruikt. Na 2 tot 3 weken oefenen kon hij weer pijnloos wandelen! Dat was zo bijzonder”, zegt fysiotherapeute Anouska Stokvis. Ze doet de opleiding Erkend Voetentrainer sinds november 2020.

Ervaring opleiding Erkend Voetentrainer

Anouska Stokvis: fysiotherapeute en Erkend Voetentrainer in opleiding

Onlangs deed ze mee met een van de praktijkdagen. Daar voerde ze samen met de andere deelnemers onder andere voetdrukmetingen uit. Ook leerde ze het formulier voor voet-, houding- en bewegingsonderzoek op de juiste wijze invullen.

“Ik ben de enige in mijn praktijk die met de opleiding Erkend Voetentrainer bezig is, dus ik vind het erg fijn dit soort contactmomenten te hebben.”

“De opleiding vergt een grote gedragsverandering. Ik leer te denken in ketens, hoe compensatiestrategieën werken en klachten functioneel benaderen in plaats van structureel.”

Deelnemers van de praktijkdag leren het onderzoeksformulier invullen.

“Ik laat cliënten voelen wat een stabiele voetstand is”

Anouska past deze manier van werken nu al toe tijdens haar consulten. “Als ik een nieuwe cliënt heb, dan start ik met passief voetonderzoek, voetonderzoek in stand, houdingsonderzoek en bewegingsonderzoek. De uitkomsten zet ik in het onderzoeksformulier.”

“Vervolgens leg ik de cliënt de verbanden uit tussen deze uitkomsten en zijn/haar klachten. Dankzij deze aanpak begrijpen cliënten veel beter wat er nu eigenlijk echt aan de hand is. Ik laat ze ook voelen wat een stabiele voetstand is, waardoor ze tegelijkertijd een betere lichaamshouding krijgen.”

Anouska ontdekte de opleiding omdat ze zelf een hallux valgus heeft. “Ik ging dankzij Voetentraining op zoek naar beter schoeisel, ik volgde het webinar over de hallux valgus en deed een aantal oefeningen.”

Deelnemers van de praktijkdag oefenen met wiggen.

“Erg blij met mijn keuze”

“Al snel kwam ik erachter dat er ook een opleiding Erkend Voetentrainer is voor fysio’s. Vanwege het positieve effect op mijn eigen voetklachten en het enthousiasme van Cocky en Yvonne, besloot ik deel te nemen aan de opleiding.”

“Tot nu toe ben ik erg blij met mijn keuze. Ik vind het bijvoorbeeld fascinerend om te zien dat je de hersenen kunt beïnvloeden met de wigoefeningen. Als je de voetstand verbetert met de wiggen, train je de propriocepsis. Binnen korte tijd zet je je voeten automatisch goed neer en loop en sta je veel beter.”

Download gratis e-book over de hallux valgus

Voetentraining bij een hallux valgus werkt. De pijn neemt af, de scheefstand verergert niet en kan zelfs een aantal graden rechter worden. Hierover schreven wij een e-book. Je kunt dit hieronder downloaden.

Ervaringen opleiding Erkend Voetentrainer

Download gratis het e-book over de hallux valgus.

Over de schrijver
Eline van den Hout is tekstschrijver en communicatiemedewerker bij Voetentraining.nl en Wijvoetentrainers.nl. Zij is onder andere actief op social media en interviewt regelmatig Erkend Voetentrainers die vertellen over hun ervaringen.
Reactie plaatsen